Hoe Koolstofstalen Pan En Wok Schoon Te Maken?

Door de wok op de juiste manier schoon te maken, kan de natuurlijke antiaanbaklaag behouden blijven en gaat deze langer mee. Het is altijd aan te raden om er een gewoonte van te maken om uw wok onmiddellijk na elk gebruik schoon te maken. Hierdoor blijft de natuurlijke antiaanbaklaag behouden en is de wok klaar voor het volgende gebruik. Hoe maak je een koolstofstalen wok of pan schoon? Vereist het speciale apparatuur of actie?

Welnu, in dit bericht krijg je alle antwoorden die je ooit moet weten over het reinigingsproces van de koolstofstalen wok. Hier vindt u ook enkele meer informatieve punten die u zullen helpen uw wok veilig en altijd klaar voor gebruik te houden. Dus, laten we beginnen.

Stappen Om Koolstofstalen Pan En Wok Schoon Te Maken

Het schoonmaken van een koolstofstalen pan of wok is geen ingewikkeld proces als je weet hoe je het moet doen. Dit proces vereist geen speciaal gereedschap en duurt niet langer dan vijftien minuten. Er is een stapsgewijs reinigingsproces hieronder, bekijk het zodat u uw wok probleemloos kunt reinigen.

  • Laat de pan afkoelen om op te warmen

Het is erg belangrijk om uw koolstofstalen pan of wok te laten afkoelen voordat u met het reinigingsproces begint. Pas op dat u een hete wok of pan niet rechtstreeks in het koude water zet, dit kan schade veroorzaken.

  • Week je pan in heet water

Nadat de pan is afgekoeld, laat u deze enkele ogenblikken in warm water weken. Warm water in een gootsteen en plaats vervolgens uw wok of koolstofstalen pan erin. Wacht een paar minuten of tot 30 minuten als je hardnekkige vlekken op je pan hebt. Deze eenvoudige stap maakt voedselresten los, waardoor het gemakkelijker te verwijderen is.

  • Gebruik een spons om het te schrobben

Gebruik een keukenspons, een scrubber of een wokborstel om voedselresten of resten uit de pan te verwijderen. Het is altijd beter om de pan schoon te maken met alleen warm of heet water en een zachte spons. U kunt echter indien nodig een beetje afwasmiddel op uw sponspad gebruiken terwijl u de pan schrobt.

  • Was het met heet water

Nadat u voedselresten of ingebouwd voedsel hebt weggeschrobd, spoelt u de pan volledig af met heet water. Als er voedselresten zijn, spoel de pan dan opnieuw af.

  • Droog je pan volledig af

U moet uw koolstofstalen braadpan volledig drogen, anders zal hij zeer snel roesten. Om de pan te drogen, veegt u deze af met een theedoek om overtollig water te verwijderen. Plaats nu de pan op de kookplaat op middelhoog tot laag vuur om het resterende vocht op te drogen. De pan moet op het fornuis blijven staan totdat al het vocht is verdampt.

  • Wrijf de pan in met olie

Giet een kleine hoeveelheid neutrale olie zoals plantaardige olie of kruidenspray op het oppervlak van je pan of wok. Gebruik een papieren handdoek om de olie over het hele oppervlak van de pan te wrijven. U kunt deze stap echter overslaan als uw pan al perfect gekruid is of veel wordt gebruikt.

Dingen Die U Moet Vermijden Tijdens Het Schoonmaken Van Een Koolstofstalen Pan

Bij het schoonmaken van uw koolstofstalen pan zijn er bepaalde dingen die u moet vermijden. Laten we de volgende punten controleren om meer te weten.

  • Plaats een extreem hete wok niet in koud water, omdat dit de wok kan beschadigen.
  • Vermijd het gebruik van zeep bij het schoonmaken van uw koolstofstalen pan, omdat dit de antiaanbaklaag of kruiden kan beschadigen.
  • Week uw koolstofstalen pan nooit ’s nachts, omdat deze kan roesten.
  • Let erop dat u geen schuurspons of metalen schrobber gebruikt, omdat dit de beschermlaag van uw wok kan beschadigen.

Effectieve Tips En Trucs Voor Het Onderhoud Van Koolstofstalen Pannen

Als je goed voor je koolstofstalen pan zorgt, gaat hij generaties lang mee. Dit zijn enkele belangrijke tips en trucs die u zullen helpen de levensduur van uw pan te verlengen.

Maak uw nieuwe en ongecoate koolstofstalen pan altijd schoon voordat u deze voor de eerste keer gebruikt. Om roest en aanslag te voorkomen, heeft een niet-gecoate pan meestal een dunne olielaag op het oppervlak. Gebruik een zachte spons met heet zeepsop om de pan voorzichtig te schrobben.

Spoel de pan grondig af en droog hem af met een zachte, schone doek of keukenpapier. Zet nu de pan op de kookplaat op hoog vuur totdat hij begint te roken. Giet een beetje plantaardige olie op keukenpapier en wrijf hiermee over de pan.

Gebruik een beetje olie in plaats van anti-aanbakspray terwijl je kookt met een nieuwe koolstofstalen pan.

Het maakt niet uit of je een ongecoate wok of een wok met antiaanbaklaag hebt; het is het beste om het gebruik van metalen keukengerei te vermijden. Aangezien metalen keukengerei de bodem van de wok kan schrapen, is het beter om bamboe of houten keukengerei te gebruiken om met uw wok te koken.

Zure voedingsmiddelen zoals azijn, citroensap of tomatensaus kunnen de smaak van je wok aantasten. Het is dus aan te raden om geen zuur voedsel in je wok te koken, anders kan de smaak loskomen.

Om lastige vlekken uit je wok te verwijderen kun je een oplichtende pasta aanbrengen met zuiveringszout en water. Maak de pasta door twee eetlepels zuiveringszout en twee eetlepels water te mengen. Breng de pasta aan op de vlek zodra de wok is opgewarmd.

Laatste woorden

Het klinkt misschien als veel werk om het koolstofstalen kookgerei schoon te maken en te verzorgen. Ja, er zijn enkele belangrijke feiten waar u zich zorgen over moet maken, maar met regelmatige beoefening zal het gemakkelijker voor u zijn.

Het is belangrijk om uw wok vaak te gebruiken om de natuurlijke antiaanbaklaag te behouden. Een wok gaat lang mee als hij regelmatig wordt gebruikt op hoog vuur en olie, en ook wordt schoongemaakt met ontsmettingsolie.