Boliviaanse Koffie. Andes Mountain Coffee Plantation Range

Bolivia is een extreem arm land dat vecht tegen de veronderstelling dat zijn koffie van lage kwaliteit is en alleen geschikt is voor blends. Het is essentieel om een betrouwbare infrastructuur te creëren die economische, sociale en ecologische veranderingen kan opvangen die de veelbelovende Boliviaanse espresso-industrie zullen helpen .

Koffieproductie

Langs het Andesgebergte is een lang stuk bos genaamd de Yungas dat door Noord-Argentinië, Peru en natuurlijk Bolivia loopt. Het is erg vochtig en nat, wat de perfecte omstandigheden zijn voor het verbouwen van speciale koffie.

Dit dichte, groene gebied ligt in de provincie Caranavi, net ten noordoosten van de grote stad La Paz. (Het is niet verwonderlijk dat La Paz ook een enorm scala aan cafés heeft om uit te proberen.)

Vijf van Bolivia’s andere regio’s zijn verantwoordelijk voor de productie van de resterende 5% Boliviaanse koffie.

  • Beni
  • Santa Cruz
  • Tarija
  • Cochabamba
  • Pando

Boerderijen

In de loop der jaren hebben hervormingen door de Boliviaanse regering geleid tot toe-eigening van grote grondbezit en de daaropvolgende herverdeling ervan onder boerenfamilies op het platteland in het hele land.

Deze grondposities zijn opgedeeld in percelen van circa 1-8 hectare groot. Deze percelen worden gedomineerd door Arabica, een primaire variëteit die grotendeels biologisch wordt geteeld.

Op zoek naar cadeau-ideeën? Bekijk onze Top 10 cadeaus voor koffieliefhebbers in 2021

In totaal produceren deze kleine percelen 85% -95% van de koffie die uit de Bolivia-regio wordt geëxporteerd.

Bedrijven En Coöperaties

Particuliere bedrijven domineren de koffie-industrie in het land, waarvan 28 meer dan 70% van de export van koffie in handen hebben. De overige 30% wordt gecontroleerd en verhandeld door de Boliviaanse koffiecoöperaties .

Boliviaanse bonen zijn echte jetsetters: de meeste groene koffie gaat de hele wereld over: naar de Verenigde Staten, Duitsland, Japan en de Russische Federatie. Dat er over de hele wereld een grote vraag naar deze bonen is, zegt iets over de kwaliteit van de koffiebonen uit Bolivia.

Sociale Verandering

Laten we een seconde of twee bij coöperaties blijven. Boliviaanse koffiecoöperaties hebben de afgelopen jaren gewerkt aan de verbetering van lokale producenten van grondstoffen zoals cacao, bananen, koffie en koffie.

Deze groepen willen de kracht van lokale gemeenschappen vergroten door duurzame landbouwpraktijken te promoten die vertrouwen opbouwen tussen de boer en de klant.

Hard werken om ervoor te zorgen dat hun koffie bijvoorbeeld in de schaduw wordt verbouwd, eerlijke handel (of zelfs beide) betekent dat Boliviaanse boeren hun economische infrastructuur versterken en dat deze labels de verkoop stimuleren .

Met meer omzet komt de financiering voor verbeterde training en belangrijke sociale projecten.

ANTOFAGASTA

Deze coöperatie, opgericht in 1992 in de buurt van La Paz, was een van de eersten die Boliviaanse koffie verkocht via de Fair Trade-markt van Equal Exchanges. Een deel van de winst die met de verkochte koffie werd gemaakt, kon worden teruggesluisd naar de lokale gemeenschappen en de kwaliteit van hun landbouwgrond verbeteren.

Hoogte Is Alles

Boliviaanse koffie wordt op zeer grote hoogte verbouwd: het cafeïnehoudende gewas kan tussen 800 en 1800 meter boven de zeespiegel worden verbouwd. Een groot deel van de koffie komt dan ook in aanmerking voor Strictly highgrown, wat een mooie term is voor heerlijke koffie van hoge kwaliteit.

Koffie in Bolivia wordt verbouwd op grote hoogte boven zeeniveau. Dit betekent dat het langzaam groeit vanwege de zwaardere omstandigheden. Dit betekent dat de bonen veel langer de tijd hebben om hun complexe smaken te ontwikkelen. Koffiebonen op grote hoogte hebben een sterkere smaak dan hun tegenhangers op lage hoogte.

Klimaat

In Bolivia kan het klimaat binnen elke geografische regio variëren, maar over het algemeen is het vochtig en tropisch. Het is misschien niet het beste weer voor een wandeling, maar het is goed voor het produceren van de bonen voor onze favoriete cafeïnehoudende drank.

Hoe Smaakt Het?

De koffiespecialiteit van Bolivia heeft een sterke, ronde smaak.

Hoewel het zoete en delicate smaaktonen heeft met een vleugje citrus, is het ook behoorlijk zuur, variërend van gemiddelde tot hoge niveaus.

De ondertonen van karamel, honing en mout worden intenser naarmate de koffie afkoelt. Hiermee vermengd is een uitgesproken fruitige smaak die de karamelzoetheid goed aanvult.

Het Is Tijd Voor Wat Suggesties

Je moet inmiddels weten dat we hier bij Roasty graag een of twee cafeïnehoudende suggesties doen waarvan we denken dat ze de moeite van het bekijken waard zijn.

Bent u geïnteresseerd in het koffieaanbod van Bolivia? Het is een klein land, maar het maakt zeker indruk.

Deze zak van 11 kg biologische koffiebonen uit Bolivia is een uitstekende manier om een vliegende start te maken als het gaat om de kwaliteitskoffie van het land.

Gecultiveerd in de Yungas, het centrum voor koffieproductie in Bolivia, kun je er zeker van zijn dat RhoadsRoast Coffees weten waar ze het over hebben als het gaat om het kiezen van het beste van wat Bolivia te bieden heeft.

Deze koffie is rijk van smaak, met een halfzoete afdronk en een sterk, nootachtig aroma, waardoor het moeilijk is om een kopje te weerstaan.

Volgens de strikte Fair Trade-normen worden deze geroosterde hele bonen verbouwd aan de voet van het Andesgebergte, om nog maar te zwijgen van het feit dat ze ook in de schaduw worden verbouwd.

Dit betekent dat de koffie op een economisch vriendelijke manier is geproduceerd en dat er weinig tot geen chemische meststoffen, pesticiden of herbiciden nodig zijn.

Deze zak donkergebrande bonen behoudt ook die unieke smaak en kwaliteit van Boliviaanse koffie: hints van zoetheid vermengd met een verfijnde zuurgraad.

Welke zou jij kiezen?