Hoe Melk Thuis Te Stomen. 9 Stappen Naar Barista-kwaliteit Schuim + Afbeeldingen

Ik ben een grote fan van langzwarte koffie.

Mijn AeroPress is altijd dichtbij, of ik nu thuis of op het werk ben.

Maar hoewel ik dol ben op een levendige, smaakvolle medium branding, vind ik het soms leuk om het te mixen met een zachte, decadente latte.

Voor de aspirant-thuisbarista kan het maken van een kwaliteitscappuccino of latte ontmoedigend lijken.

Een goede shot maken kost tijd om onder de knie te krijgen – tenzij je liever een Nespresso-apparaat hebt – en dan heb je te maken met het maken van het schuim.

Maak je geen zorgen!

Je kunt thuis melk stomen als een professional.

(Echt, zo moeilijk is het niet.)

Het kan een aantal slechte batches duren voordat je die perfecte romige textuur krijgt die een doorgewinterde barista elke keer kan bereiken. Maar dat is een deel van het plezier!

Deze video laat je zien hoe je thuis melk kunt stomen.

Gestoomde Melk Versus Opgeschuimde Melk

Voordat we ingaan op het proces, laten we een veelvoorkomende misvatting ophelderen:

Verwende melk en opgeschuimde melk bestaan niet op dezelfde manier.

Gestoomde melk wordt gemaakt door de melk tot de juiste temperatuur te verwarmen, meestal door een stoompijpje in een kan te dompelen. In onze onderstaande stappen gebeurt het stomen in stap 5 en 6. Gestoomde melk wordt gekenmerkt door een romige zachtheid maar wordt niet opgeklopt.

Opgeschuimde melk is het tegenovergestelde. Het is opgeklopt. Het wordt gemaakt door lucht in uw melk op te nemen, meestal door de punt van het stoompijpje op het oppervlak van de melk te plaatsen. Het melkschuimgedeelte van onze stappen is te vinden in stap 3 tot en met 4. Melkschuim is veel lichter en minder compact dan gestoomde melk en het doel is om microschuim te creëren (zie het volgende gedeelte).

Waarom is het belangrijk om het verschil te weten tussen gestoomde melk en opgeschuimde melk?

Omdat ze twee verschillende ervaringen geven en sommige recepten vragen om beide! Denk aan een cappuccino:

  • 1/3 espresso
  • 1/3 gestoomde melk
  • 1/3 opgeschuimde melk

Je kunt je speciale drankspel naar een hoger niveau tillen door de details van het maken van beide goed te leren.

Noot van de redactie: in deze handleiding gebruiken we een garde om gestoomde melk met opgeschuimde melk te mengen. Ik zal naar deze combinatie verwijzen als gestoomde melk, maar het eindproduct zal beide bevatten.

Hoe Herken Je Goed Opgeschuimde Melk?

Goed stomende melk produceert een weelderige lichtheid en romige textuur die lijkt te zijn opgeschuimd tot zijdezachte perfectie. Het is een zintuiglijke overbelasting in combinatie met espresso van hoge kwaliteit. Een nirvana voor koffieliefhebbers.

Microfoam markeert de beste goed gestoomde melk.

Wat is microschuim?

Er zijn twee taken nodig voor een barista bij het stomen van melk

  1. Voeg lucht toe om het gewenste schuim te creëren, en
  2. Verwarm de melk tot deze de gewenste temperatuur heeft bereikt.

Microfoam krijg je als die eerste taak goed is uitgevoerd; de barista is in staat luchtbellen in te kloppen die zo klein zijn dat ze bijna onzichtbaar zijn en het resulterende schuim is romig en glad.

Goed opgeschuimde melk heeft een consistente gladde, romige textuur zonder luchtbellen.

Je zou de kan met stoommelk niet moeten kunnen horen karnen als je hem tegen je oren houdt. Het is tenslotte geen kom Rice Krispies!

Volle Melk Of Magere Melk?

Het enige dat volle melk en magere melk anders maakt, is hun vetgehalte.

De luchtbellen van het schuim hebben echter niets vet te maken!

In plaats daarvan worden de luchtbellen ondersteund door eiwitten in de melk, wat betekent dat de hoeveelheid lucht die u in uw schuim kunt kloppen hetzelfde is met volle melk of magere melk.

Maar vet speelt een rol bij de kwaliteit en het uiterlijk van je schuim.

  • Vet geeft romigheid en body aan je schuim, en
  • Wanneer u uw cappuccino of latte drinkt, kan vet de intensiteit van espresso verminderen.

Een algemene regel in de culinaire wereld is dat meer vet meer rijkdom betekent, en dat geldt zeker voor espresso.

Ik persoonlijk? Ik ben dol op de romige textuur die volle melk biedt. Uw smaak kan verschillen.

Hoe Stoom Ik Melk Op De Juiste Temperatuur?

De kleine luchtbelletjes in microfoam, zoals eerder vermeld, worden ondersteund door melkeiwit. Deze melkeiwitten beginnen te denatureren bij 68 C. Dit betekent dat ze boven deze temperatuur hun structuur verliezen en minder goed functioneren.

Dit betekent dat je wat vrij zwak schuim krijgt, dat niet zo geweldig smaakt.

Streef daarom naar 60 C bij het thuis stomen van melk.

Het is niet verwonderlijk dat het moeilijk is om een goede cappuccino of latte te maken terwijl het ook nog gloeiend heet is.

Verhaal tijd.

Ik werkte in een café waar ik espressodranken maakte voor zeer snobistische klanten. Ik herinner me een dame in het bijzonder. Laten we haar Gretchen noemen, ze leek precies op Gretchen.

Gretchen zou elke dinsdagavond op bezoek komen. Na het eten bestelde ze een single shot latte met volle melk, extra schuim, extra heet.

Als barista zat ik in een lastig parket.

Gretchen kan alleen een hete latte met extra schuim krijgen als je het schuim zo hoog mogelijk verhit. Maar elke keer dat ik dat deed, was het schuim gewoon blah. Het had niet die karakteristieke melkachtige zoetheid. En ik was een geweldige espresso-shot aan het verdunnen met zwak, ondermaats schuim.

Gretchen zou woedend zijn en ik zou een nieuwe latte voor haar moeten maken. Het was heerlijk! Deze keer zou het niet warm genoeg zijn.

Gretchen was zelden tevreden met haar lattes.

Het moraal van het verhaal? Je kunt een geweldige latte of een hete latte hebben, maar het is erg moeilijk om beide te hebben.

In 9 Eenvoudige Stappen, Melk Thuis Stomen

Espressomachines voor thuis hebben tegenwoordig allerlei opschuimaccessoires:

  • Wandbevestigingen
  • Geautomatiseerde opschuimfuncties
  • Aeroccino is een voorbeeld van een speciale automatische opschuimer.

Als je een van de drie bovenstaande opties voor het opschuimen hebt, zijn er waarschijnlijk enkele instructies van de fabrikant die je precies vertellen hoe je het moet gebruiken. Deze instructies moeten worden gevolgd.

Waar het hier echter over ging, is hoe je thuis melk kunt stomen met een standaard opschuimstaafje.

Een van die metalen dingen die aan de zijkant van uw machine hangen?

Hier is wat je nodig hebt:

  • Je stoompijpje
  • U kunt uw melk koud of warm hebben! (ik gebruik volle melk)
  • Een kan (de mijne is van roestvrij staal)
  • Gebruik een paar vochtige doeken om schoon te maken.

Daar gaan we.

1. Stoom De Toverstaf

Het stoompijpje moet op de lekbak of op een van je vochtige handdoeken worden gericht. Daarna moet de klep kort worden geopend. Hierdoor wordt alle condens van het stoompijpje verwijderd en is het klaar voor uw volgende gebruik.

2. Giet Koude Melk In Je Kan

Zorg ervoor dat je het niet veel meer dan de helft vult.

3. Het Stoompijpje Kan In De Melk Worden Gestoken

Dompel alleen de punt onder en niet de hele toverstaf.

4. Volle Kracht Vooruit!

Draai het stoomventiel naar het maximum en laat de kan langzaam zakken totdat de melk bijna op is.

Dit deel gaat helemaal over gevoel. Je wilt het geluid horen van het stoompijpje dat lucht in de melk blaast.

Naarmate er lucht wordt opgenomen en zich bellen vormen, zal het volume in de kan stijgen. Blijf de kan langzaam laten zakken om de punt van de toverstaf recht op het oppervlak te houden totdat u het gewenste volume schuim bereikt.

5. Plaats De Punt Van Je Stoompijpje In Het Water

Als je de gewenste hoeveelheid schuim hebt bereikt, is het tijd om de melk op de gewenste temperatuur te verwarmen.

Je mag de punt van je toverstok niet onderdompelen in de kan.

In plaats daarvan wil je het net onder het oppervlak aan de zijkant van de kruik. Dit zorgt voor een goede circulatie in de kan, waardoor de melk gelijkmatig wordt verwarmd.

6. Test De Temperatuur Met Je Hand

En nee, ik bedoel niet door je hand in de melk te steken. Leg je hand op de bodem van de kan en meet de temperatuur. Je weet wanneer de kan te heet is om je hand vast te houden, want je bent er bijna. Blijf nog ongeveer 3-5 seconden stomen om de ideale temperatuur van 60 C te bereiken .

7. Sluit Het Stoomventiel En Zet De Kan Neer

Pak de doek en veeg het stoompijpje schoon. Het stoompijpje moet worden ontdaan van melkdeeltjes door het stoomventiel kort te openen en af te nemen met een vochtige doek.

8. Laat Je Schuim Een Paar Seconden Zitten En Tik Indien Nodig

Mogelijk ziet u enkele grote, onaantrekkelijke bellen aan het oppervlak. Maak je geen zorgen! Deze zullen snel knallen. U kunt echter voorzichtig met de kan op het aanrecht tikken om ze te helpen.

9. Wervel En Serveer

Nu je heerlijk microschuim en goed verwarmde melk hebt, wil je ervoor zorgen dat ze gelijkmatig worden gemengd. Wervel de kruik zoals je een glas wijn zou doen – en wees niet bang om krachtig rond te draaien! Het gewenste eindproduct is een romig, glanzend schuim dat bijna op marshmallow lijkt.

Daar ga je! Zo stoom je thuis melk. Genieten van!