Swedish Coffee Fika Culture, Egg Coffee En Meer

Zweedse koffie is een fascinerende mix van verschillende methoden, zoals het koken en het toevoegen van hele eieren. De Zweden behoren tot de top 10 koffieconsumenten ter wereld. Dus vandaag zouden we duiken in wat Zweedse koffie precies zo speciaal maakt, van de fika-cultuur eromheen tot de brouwmethoden.

Ben je dol op unieke koffies van over de hele wereld? Atlas Coffee Club brengt een wereldreis met koffie tot aan je voordeur. Ontvang 50% korting op je eerste box door hier te klikken

Wil Je Fika?

Het lijkt misschien dat de Verenigde Staten een enorme liefde voor koffie hebben. We zijn niet zo tolerant als de Zweden. De gemiddelde Amerikaan consumeert jaarlijks 4 kg koffie. Zweden neemt echter meer op met 8 kg per persoon/jaar. Bovendien hebben enkele recente cijfers gesuggereerd dat dat aantal toeneemt!

Daarom is koffie een integraal onderdeel van de Zweedse cultuur. Het woord dat ze ermee associëren is fika , dat zowel als zelfstandig naamwoord als als werkwoord wordt gebruikt om te beschrijven wanneer Zweden hun dagelijkse koffiepauze gaan nemen. Om er een idee van te krijgen, ga je kijken naar deze commercial van een van de beste Zweedse koffiemerken, Gevalia.

Mensen fika vaak op kantoor tijdens de ochtend- of middagpauzes. Sommige plaatsen hebben zelfs speciale fika-kamers. Mensen genieten in hun vrije tijd ook van fika in cafés en restaurants. Het is een populaire optie voor een informeel, flirterig uitje, vergelijkbaar met de Amerikaanse koffiedate.

De fika gaat vaak gepaard met een fikabrd, dat is gewoon een soort zoet gebak. Populaire opties zijn chokladbollar (chocoladeballen), kanelbullar (kaneelbroodjes) en koekjes (of koekjes).

Soorten Zweedse Koffie

Er zijn veel koffiedranken in Zweden, waaronder lattes en cappuccino’s. Er zijn echter ook enkele traditionele Zweedse drankjes die behoorlijk populair zijn.

Druppel Koffie

Dit is de enige koffie op de lijst die u bekend zou moeten zijn. Veel Zweden geven de voorkeur aan de klassieke dripkoffie, net als Amerikanen. Het wordt vaak zwart geconsumeerd naast een zoete traktatie, zoals we eerder vermeldden. Het is moeilijk om fout te gaan met een goede, klassieke zwarte drip-koffie, waar je ook woont.

Cadeau-ideeën nodig? Bekijk onze top 10 cadeaus voor koffieliefhebbers voor 2021

Gekookte Koffie

letterlijk gekookt, is koffie een populaire methode om koffie te zetten, vooral in het noorden. Dit is een eenvoudige manier om koffie te zetten. Je hebt een pot/waterkoker of pan, grofgemalen koffie, een zeef en een kolf nodig.

Het gemalen koffie is vergelijkbaar met de maling die wordt gebruikt voor een Franse pers. Om het te maken, wordt het gemalen met water aan de pot toegevoegd, verwarmd tot het kookt, bezinkt en vervolgens wordt de koffie in de kolf of thermoskan gezeefd.

Het is snel en eenvoudig om een kopje koffie te zetten dat ook nog eens makkelijk te drinken is. Het is niet zo uitgesproken sterk als bijvoorbeeld Griekse koffie, dus het is geweldig om de hele ochtend van te nippen.

Ei Koffie

De volgende is eierkoffie, een van de meest unieke Zweedse koffiesoorten. De dooier is het enige ingrediënt in Vietnamese eierkoffie. Wat als je het hele ding, shell en al toevoegt? Dan heb je Zweedse eierkoffie, die sommige mensen de perfecte koffie noemen. Je staat op het punt te ontdekken waarom.

Gereedschap & Ingrediënten

    • 1 vers ei
    • 1 tot 1 el van je favoriete koffie, grof gemalen (hetzelfde als voor gekookte koffie)
    • 1 kopje water op kamertemperatuur
    • 1 kopje ijskoud water
    • Optioneel: Suiker en melk
    • Pan
    • Een kopje of kleine kom
    • Filter of Franse pers

Met deze ingrediënten maak je één kopje koffie. Je kunt deze ingrediënten vermenigvuldigen om er meer te maken.

Recept

Verwarm het water op kamertemperatuur in een pan of kleine pan. (grootte afhankelijk van hoeveel porties je maakt).

Als het water kookt, breek je het ei in het kopje. Een kleine kom is nodig als je meerdere porties maakt. Leg het hele ei erin! Ja, zelfs de schaal. Roer alles door elkaar.

Zodra het ei is geplet en geroerd, voeg je je koffiedik toe en roer je ze door elkaar. Dit brouwsel, een ei-koffieslurry genoemd, ziet er een beetje icky uit, maar we beloven dat het het waard is.

Zodra je water het kookpunt heeft bereikt, voeg je de suspensie toe. Het mengsel moet ongeveer 3-5 minuten koken. Hou het in de gaten. Het is mogelijk dat het overloopt. Je wacht tot de slurry samenklontert tot een grote brok en bovenaan drijft.

Vervolgens spetter je in je ijskoude water. Dit is een cruciale stap omdat de eiergrond hierdoor kan zinken. Laat het een minuutje staan om een deel van de uitgestrekte gronden naar de bodem te laten zinken.

Je zou dan in staat moeten zijn om de koffie te filteren om een ultraglad kopje te krijgen. Het door een Franse pers laten lopen zal ook goed werken.

En daar heb je het! Een heerlijk kopje Zweedse eierkoffie voor thuis.

Wat maakt Egg Coffee speciaal?

Albumine, dat wordt aangetroffen in eiwitten, kan tijdens het koken worden afgebroken en heeft eiwitten die zich opnieuw binden met andere deeltjes. Deze macromoleculen zijn verantwoordelijk voor bitterheid en andere onzuiverheden in koffie, dus als je een ei aan je koffie toevoegt, wordt het zachter.

Dit chemische proces resulteert ook in een sterkere cafeïne-kick, wat goed nieuws is voor veel koffiefanaten, aangezien de meeste koffie met veel cafeïne nogal bitter is vanwege de Robusta-bonen. Uiteindelijk zorgt het ei voor een veel zachtere, bijna fluweelzachte drank. En dat is zonder melk!

Naast de spannende dingen die gebeuren dankzij het ei zelf, zijn er ook enkele voordelen om in de eierschaal te laten. Zoals je al weet, kan koffie op zichzelf nogal zuur zijn, vooral als je een lichtere branding gebruikt. Eierschalen zijn echter alkalisch (of basisch).

Basisstoffen neutraliseren zure stoffen (zo zorgt Pepto of Tums ervoor dat je maagzuur tot rust komt). Je kunt eierschalen toevoegen aan zure koffie en veel zuur wordt geneutraliseerd. Dit is, moeten we zeggen, best gaaf.

Afsluiten

Zweedse koffie is een geweldige keuze, of je nu op zoek bent naar een manier om op te gaan in anderen wanneer je naar het buitenland reist of om je huis gewoon interessanter te maken. Wie weet, misschien kun je je vrienden mee naar fika krijgen of ze misschien overtuigen om de zachtste eierkoffie te proberen die ze ooit hebben geproefd!

  • Ben jij een koffiejunkie die graag reist? Wat dacht je van reizen MET je koffie? We hebben een aantal van de beste koffiezetapparaten voor uw camper of camper om mee te nemen op uw volgende avontuur, hier.

  • Koffie feiten

    Onze aanbevelingen voor koffie die naar koffie smaakt, maar toch de cafeïneboost nodig heeft.

  • Blue Bottle is een van de meest comfortabele koffieabonnementen van hogere kwaliteit die momenteel op de markt zijn. Lees onze recensie om te zien waarom!

  • Koffie Feiten

    Als je last hebt van dingen die worden veroorzaakt door cafeïne, kun je een van deze koffiemerken met een laag zuurgehalte van Trader Joe proberen.

  • Als je je koffie graag wat meer pit geeft met de zoete smaak van hazelnoot, bekijk dan onze topkeuzes van koffiedik met hazelnootsmaak.