Peaberry Coffee Beans Smaakprofiel, Topkeuzes & Meer! 2021-update

Complete Gids Voor De Zeldzame En Nieuwsgierige Koffieboon Van Peaberry

Laatst bijgewerkt

We zouden hebben geleerd over de Coffea Tree, een groenblijvende plant die meer dan 6,1 m hoog kan worden in de collegeklas die er nooit was, Coffee Beans 101 (of Peaberry Coffee Beans 101 om het simpel te houden), in de Coffee Beans 101-klasse.

Normaal gesproken houden boeren koffiebomen echter rond de 8-3,0 m.

De bomen worden aangemoedigd om breder te groeien met de juiste snoei en bekwame vormgeving.

We zijn gewend om eetbare rode vruchten van bomen te zien, ook wel bekend als de kers, op foto’s online en in onze favoriete coffeeshops.

Ze zijn meestal rood en groeien in trossen.

(Terzijde, koffiekersen zelf zijn mild van smaak en licht zoet als ze rauw worden gegeten.)

Koffiekersen zijn, misschien niet verrassend, bestempeld als superfood.

Het vruchtvlees van de kers heeft ontstekingsremmende, immuunversterkende en antivirale eigenschappen. Het bevat ook 8 keer zoveel antioxiderende kracht als bosbessen.

Wie had dat ooit gedacht?

Peaberry Coffee Bean-kenmerken 101

Peaberry-koffie, of Caracol in het Spaans, is anders dan traditionele koffie.

Tijdens het rijpingsproces vormen zich twee halvemaanvormige koffiebonen in de koffiekers. In zeer weinig gevallen – slechts ongeveer 5% – ontwikkelt één boon zich niet.

In plaats daarvan produceert de kers een enkele erwtvormige boon.

Peaberry-bonen hoeven niet door een andere boon te worden geperst. Ze zijn plat aan de ene kant, maar rond aan de andere kant.

Anatomie Van Een Koffieboon

Een koffieboon bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Koffie : Het zaad waaruit je uiteindelijk koffie drinkt
  • Silverskin – De buitenste laag die zich om het zaadje wikkelt
  • Perkament : Romp die de koffieboon omhult
  • Slijm : Het vruchtvlees van de koffievrucht
  • Pulp : buitenste laag van het koffiefruit

Een dwarsdoorsnede van een typische koffieboon.

Peaberry-koffiebonen Roosteren

Terwijl een halve maanvormige boon plat kan liggen of willekeurig rond kan stuiteren tijdens het roosteren, heeft een ronde boon de neiging om in beweging te blijven op de warmtebron. Dit maakt het onwaarschijnlijk dat het aan één kant brandt.

Boeren hebben de Peaberry-bonen echter ooit weggegooid omdat ze anders roosterden dan traditionele bonen!

De braadtechnieken zijn verbeterd.

Dit is een belangrijke factor in de reputatie van Peaberry-koffie.

Om al deze redenen worden Peaberry-koffiebonen gescheiden van de rest van de oogst en als uniek product verkocht.

Peaberry Coffee Bean Smaakprofiel 101

De natuurlijke mutatie van de Peaberry koffieboon is vrij uniek. Het heeft dure naamgenoten gekregen, zoals The Champagne of Coffee Beans.

Dus, smaakt de Peaberry koffieboon eigenlijk anders?

Folklore (en marketing) speelt zeker een rol in de reputatie.

Veel liefhebbers beweren dat de superieure smaken van Peaberry te wijten zijn aan de consolidatie van de bonen – dat dit ervoor zorgt dat een enkele Peaberry-boon meer verfijnde punch bevat.

Hoewel deze bewering niet door de wetenschappelijke gemeenschap wordt ondersteund, is ze zeker intrigerend.

Naar mijn smaak smaakt Peaberry-koffie niet per se beter dan traditionele bonen, maar er zijn enkele merkbare verschillen in smaak.

Zoals altijd is het een kwestie van perspectief.

Het voorbeeld dat ik proefde is hier te vinden, Stone Streets Tanzanian Peaberry-variëteit.

Kenneth Davids is een koffiekenner. Ik ben het ermee eens dat Peaberry lichter van lichaam is dan normale kersen van dezelfde boom.

Het viel me op als een beetje zuurder in de neus en bood een goede, rijke smaak .

Hoe zou je Peaberry-koffie samenvatten? Helderder en lichter!

Interessant is dat Peaberry-koffiebonen alomtegenwoordig zijn in de koffieteeltregio’s, wat betekent dat ze overal kunnen groeien.

Peaberry Koffiebonen Bereiding 101

Peaberry-bonen kunnen alleen groeien op de buitenste takken van Coffea , wat hun afwijking zou kunnen verklaren.

Een theorie is dat het weer de verandering veroorzaakt, omdat de bonen meer worden blootgesteld aan de elementen.

In beide gevallen komt de Peaberry niet voor vanwege genetica – boeren zouden de afwijking eenvoudigweg uit (of in) het bestaan kweken.

Zoals eerder vermeld, werden Peaberry-koffiebonen ooit weggegooid omdat ze door hun vorm verkeerd brandden.

Het kostte wat vallen en opstaan om te beseffen dat de bonen met meer zorg moesten worden gescheiden en behandeld.

Omdat de bonen rond waren, koken ze gelijkmatig en kunnen ze gemakkelijk op het hitteoppervlak worden gerold.

Je kunt niet meer rennen!

Dit is waar langzaam en gestaag branden de dag wint.

Peaberry-koffiebonen worden bereid door boeren die ze met de hand sorteren om ze te onderscheiden van gewone halve maantjes.

Peaberry-bonen zijn verkrijgbaar in verschillende verwerkingsmethoden.

Peaberry Koffiebonen 101

Elke koffie kan worden beïnvloed door de Peaberry-afwijking.

Als u uw zoekopdracht heeft beperkt, betekent dit dat er mogelijk een batch in de regio van uw voorkeur is.

Als dat niet het geval is, bekijk dan onze diepe duiken in enkele van de belangrijkste koffieproducerende landen:

Deze vier smaakprofielen zijn belangrijk om te overwegen bij het kopen van koffiebonen:

  • Fruitig licht gebraden (typisch Afrikaans)
  • Classic Medium Roast (typisch Zuid-Amerikaans).
  • Evenwichtig medium gebrand (typisch Midden-Amerikaans)
  • Bold Dark Roast (varieert per seizoen)

Leuk weetje: de duurste koffie ter wereld is Kopi Luwak, die wordt verzameld nadat de Indonesische Palmcivetkat (een schattig, katachtig dier) klaar is met het verteren van de kersen. Kopi Luwak kan per pond verkopen!

Laatste Gedachten Over Peaberry-koffiebonen

Er blijft echter één vraag over: is Peaberry Coffee lekkerder dan gewone koffie?

In één woord, het antwoord is nee.

Peaberry-koffie is zeker speciaal en het waard om na te streven als het idee om exotische, zeldzame koffie te proberen interessant is.

Het komt er echter op neer dat uw smaakpapillen misschien niet veel anders reageren dan wanneer u een aantal andere koffiesoorten probeert, of deze nu ambachtelijk, regionaal of anderszins zijn.

Peaberry-koffie is zeker speciaal in die zin dat het gescheiden is van andere bonen en dat ze met meer zorg worden bereid (vandaar het prijsverschil dat je waarschijnlijk kunt verwachten).

Hier zijn enkele statistieken om u te helpen het in perspectief te plaatsen:

  • De typische koffieboom produceert jaarlijks 1-1 kg gebrande koffie.
  • Er zijn 2000 kersen (2 kg) nodig om 1 pond gebrande koffie te produceren.
  • Slechts 5% (100 kersen, 0,22 kg) hiervan zijn Peaberry-koffiebonen.
  • In 1 jaar verbruikt een koffiedrinker van 2 kopjes per dag de jaarlijkse oogst van 18 koffiebomen.

Dit is een grote reden dat Peaberry-koffiebonen speciaal zijn.