Espresso-smaak Herkennen. Hoe Te Extraheren En Hoe Het Moet Smaken?
Koffie Feiten

Espresso-smaak Herkennen

Voor een ongetrainde pallet kan het intimiderend zijn om de smaak van espresso te begrijpen. Moet het bitter en onaangenaam zijn? Drinken mensen echt pure espresso zonder enige verdunning of melk?

In de eerste plaats moet correct gemaakte espresso in een coffeeshop heerlijk zijn. Het moet intens en zoet zijn met een zacht en romig mondgevoel. De espressosmaak moet minstens een uur aanhouden om een geweldig kopje te maken. Helaas worden veel espresso’s niet goed gemaakt.

Dus als je van de smaak van koffie houdt, maar niet van espresso houdt, is de kans groot dat je alleen slechte espresso bent tegengekomen. Hoe dan ook, er zijn smaaksignalen die u zullen helpen erachter te komen wat goed en slecht is aan de smaak van uw espresso. Je kunt thuis espresso maken door te leren proeven.

Hier is een korte handleiding om de basisprincipes van espressosmaak uit te leggen. Het is misschien niet jouw ding, maar je geeft het in ieder geval een kans.

Waarom Is Espresso Zo Intens?

Om te begrijpen waarom een espresso zo intens is, moet je de koffieverhoudingen begrijpen. In koffiedranken is de verhouding de hoeveelheid water tot de gebruikte hoeveelheid koffiedik. De hoeveelheden kunnen worden gemeten door massa of volume, maar massa is altijd nauwkeuriger. Koffie smaakt sterker als de verhouding strakker is.

Normale dripkoffie wordt bijvoorbeeld meestal gemaakt in een verhouding van

Dit betekent dat in vergelijking met de smaak van een standaard kopje koffie, espresso veel intenser is – er is veel meer koffie per eenheid water. Deze sterkte is het belangrijkste verschil, en je kunt ook dieper gaan met ons artikel waarin koffie en espresso worden vergeleken. Maar het andere element dat belangrijk is om de smaak van espresso te begrijpen, is de fijne maalgraad.

De fijne maalgraad (de koffiedeeltjes zijn klein) betekent dat de extractie van de koffie zeer snel gebeurt omdat het water veel meer koffiecontactoppervlak heeft om over te gaan.

Cadeau-ideeën nodig? Bekijk onze Top 10 cadeaus voor koffieliefhebbers in 2021

Espresso extractie duurt tussen de 30-40 seconden en een langere zettijd voor een grovere maling. En alsof dit nog niet genoeg intensiteit was, worden de fijne malingen met 14 kg druk aangedrukt, zodat het water meer weerstand krijgt als het door de koffiemachine wordt gepompt.

Dit zijn slechts enkele van de redenen waarom het proeven van espresso zo intens is. Er zullen sterke, zuivere smaken van bitterheid, zuurgraad, zoutheid en zoetheid zijn. De sleutel tot geweldige espresso is de perfecte balans tussen deze smaakelementen.

Overextractie Versus Onderextractie

Koffie-extractie is het chemische proces waarbij deeltjes in de koffie in het water oplossen. Dit kan op vele manieren, waaronder French press, Aeropress, pour-over en french press. ), en de verschillende extractiemethoden zullen een complex geheel van smaken in de afgewerkte koffie brengen.

Espresso is een extreem intensieve methode van koffie-extractie. De details van extractiewetenschap kunnen belangrijk zijn voor scheikundigen. We kunnen extractie echter zien als een tweerichtingsproces. De ene richting is overextractie, de andere is subextractie.

Over Extractie

Over-geëxtraheerde espresso is wanneer te veel van het koffiemateriaal in de vloeistof is opgelost. Dit kan leiden tot bittere smaaktonen en slechte espressoshots. Het resultaat is een droge smaak en een leeg mondgevoel. U kunt zien of uw mond droog aanvoelt na het drinken van espresso.

Als je moeite hebt om deze smaken in je espresso te herkennen, kun je proberen om doelbewust meer koffie of espresso te extraheren om deze smaken te versterken. Doe dan een vergelijkende proeverij. Zodra je tong de smaken in een voor de hand liggende omgeving herkent, zal hij ze gemakkelijker opmerken in een subtiel overgeëxtraheerde espresso.

Onder Extractie

Onder extractie is wanneer er te weinig van het koffiemateriaal in het water komt. Bij te weinig geëxtraheerde espresso kan dit gebeuren wanneer de zettijd te snel is, en dit resulteert in ongunstige smaken van zuurheid en zelfs zoutheid. De zure smaak van onvoldoende geëxtraheerde koffie komt van de zuurgraad in de koffie zonder enige zoetheid om het in evenwicht te brengen.

De smaak van onvoldoende geëxtraheerde koffie is ook van zeer korte duur. Het zal flauw smaken en bijna onmiddellijk verdwijnen nadat je het hebt ingeslikt.

Perfecte Extractie

Perfecte extractie vereist geen overmatige of minimale verwerking. In plaats daarvan zit het op de goede plek tussen deze twee doodlopende wegen, en je zult het weten als je de heerlijke koffiesmaken proeft. Het zal zoet, scherp smaken en een lange afdronk hebben. Maar het belangrijkste is dat de perfect geëxtraheerde heerlijke koffiedrank in balans is.

Balans is wat helderheid geeft aan de smaak van espresso. Net als een harmonieus muzikaal akkoord, zorgt balans ervoor dat de smaken samenwerken om een grotere som te maken dan de delen. Elke smaak (bitterheid en zoetheid, evenals zuurgraad) kan heel intens zijn, maar gecombineerd zorgen ze voor een mooie balans.

Crema

Als we het hebben over espressosmaak, moeten we crema noemen. We hebben een heel artikel gewijd aan het begrijpen van crema, maar kortom, het is de schuimige laag van bubbels en oliën bovenop een espresso. De cremalaag vormt zich door de hoge druk wanneer het water door de bonen wordt gepompt.

Hoewel je thuis espresso kunt maken zonder machine, is het moeilijk om een crema te laten verschijnen. Het is veel werk om koffie te zetten. Vanwege de intense druk die espressomachines gebruiken bij het zetten van koffie, is er geen vervanging. De fijnere maling, aandrukdruk en waterpomp zorgen ervoor dat de oliën worden geëmulgeerd om die prachtig gouden laag microbellen erop achter te laten.

Hoewel crema wel bijdraagt aan de smaak, doet het dit naar mijn ervaring niet direct via de smaak. Het bereikt dit door de textuur die het op je tong achterlaat. Deze textuur, ook wel mondgevoel genoemd, draagt bij aan de zware, intense en aanhoudende smaak van goed gemaakte espresso.

Gevolgtrekking

Espresso is moeilijk goed te maken, dus het is niet verwonderlijk dat veel informele koffiedrinkende mensen er bang voor zijn. Hoewel espresso intens van smaak is, hoeft het niet onaangenaam te zijn. Het laat een heerlijke nasmaak achter als het op de juiste manier wordt geëxtraheerd.

En als je eenmaal goed geëxtraheerde espresso hebt geproefd, kun je je koffiespel nog verder uitdiepen met het Specialty Coffee Associations Flavour Wheel. Dit zal u helpen de complexe smaak van espresso te begrijpen.

  • Koffie Feiten

    Wil je jezelf niet in verlegenheid brengen op die aanstaande koffiedate? Lees verder terwijl we cappuccino versus espresso zetten en bespreken hoe u kunt zien wanneer u de echte deal krijgt met deze twee klassieke Italiaanse drankjes.

  • Koffie Feiten

    Ontdek de belangrijkste redenen waarom er geen crema op uw espresso zit en wat u kunt doen om dit probleem op te lossen!

  • Koffie feiten

    Piccolo Coffee is een klein, makkelijk te maken, lekker drankje. Als je van espresso houdt, is dit een geweldig recept om in je arsenaal te hebben!

  • Deze gids helpt u bij het kiezen van de beste espressobonen voor uw behoeften.

  • Koffie Feiten

    Leer het echte verschil tussen koffie en espresso, zodat u weet wat u krijgt de volgende keer dat u espresso drinkt of geniet van een kopje Joe.